Wat is erfelijkheid

Ik en mijn familie

Hoi! Ik ben Yvo. Hier zie je mijn moeder en vader, mijn broer Ruben en mijn zus Iris. Mijn moeder kan goed tennissen en mijn vader speelt supergoed saxofoon. We zijn een echte familie, we lijken best wel op elkaar. Maar niet met alles. We zijn natuurlijk niet allemaal hetzelfde.
 

Leuke dingen

We hebben van alles meegekregen van onze ouders. Dat noemen we erven. Veel dingen die we erven zijn leuk. Bijvoorbeeld de kleur van onze ogen en haren. 

Je krijgt veel van je ouders mee, maar bij sommige eigenschappen zit het iets anders. Ruben en ik zijn bijvoorbeeld muzikaal. Dat hebben we van m’n vader. Iris en ik zijn sportief. Dat hebben we van m’n moeder. 

Maar of we ook echt muzikaal en sportief geworden waren, hangt ook af van andere dingen af.

Dit hebben we ook

Je kunt ook minder leuke dingen erven. Mijn broer kan bijvoorbeeld niet goed tegen poezen. Volgens mijn moeder zit dat in de familie, want zij heeft er ook last van. Mijn zus heeft net zulke slechte ogen als mijn vader. Mijn vader heeft daarom een bril, maar mijn zus draagt liever lenzen. En ik heb een vorm van erfelijke bloedarmoede, net als mijn moeder. Ook ziektes kun je erven.
 
Wil je meer lezen over erfelijkheid? Download dan het Verhaal van Bogi en Kim.