Borstkanker

DE ZIEKTE
Kenmerken
Hoe vaak komt het voor?
Wat is er aan te doen?
Is het erfelijk?
Persoonlijke verhalen
Leesboeken
Links voor kinderen
Links voor broertjes & zusjes
Links voor ouders
Kimberley (12 jaar)
'Vorig jaar kreeg ook tante Els borstkanker'

Ik ben Kimberley. Ik ben 12 jaar. Mijn moeder heeft een grote kans op borstkanker. Want het zit in haar familie. Haar moeder, mijn oma dus, had het ook. En een zus van oma heeft het gehad. Mijn oma is eraan overleden. Vorig jaar kreeg ook tante Els borstkanker. Tante Els is een zus van mijn moeder. Ze is geopereerd en ze hebben toen een borst weggehaald. Ze moet nog vaak naar het ziekenhuis voor controle. En ook omdat ze een nieuwe borst krijgt. Met plastische chirurgie.

Tien jaar geleden hebben ze bij mijn familie uitgezocht wie er ook kans heeft op borstkanker. Dus wie ‘de erfelijke aanleg’ heeft voor borstkanker. Zo zeggen ze dat. Nou, dat waren tante Els dus, tante Sonja, en mijn moeder. Gelukkig krijgt niet iedereen met de erfelijke aanleg voor borstkanker, ook altijd borstkanker. Maar de kans dat ze het krijgen, is best groot. Tante Sonja heeft voor de zekerheid haar borsten laten weghalen. En nieuwe laten maken. Mijn moeder nog niet. Maar ze gaat wel regelmatig naar het ziekenhuis voor onderzoek.

Jullie willen nu natuurlijk weten hoe het met mij zit. Of ik de erfelijke aanleg voor borstkanker ook heb, en dus een grotere kans op borstkanker. Dat weet ik nog niet, maar ze kunnen het wel onderzoeken. Mijn moeder zegt dat ik later zelf mag beslissen of ik zo’n onderzoek wil. Ik hoef daar nu nog niet over na te denken, maar soms doe ik het toch. Dat begrijp je wel hè?

Vrouwen met borstkanker:
 

hebben kanker in hun borsten. Je kan dat aan de buitenkant soms voelen als een knobbeltje. Als je er snel bij bent, kan het weggehaald worden. Maar als de knobbeltjes al gegroeid zijn, of zich verspreid hebben door het lichaam, dan is genezen best moeilijk.

Vrouwen uit een familie met borstkanker door een erfelijke aanleg kunnen laten onderzoeken of ze ook de erfelijke aanleg hebben en dus later misschien borstkanker kunnen krijgen.

Hoe vaak komt borstkanker door een erfelijke aanleg voor?

Elk jaar wordt er bij ruim 15.000 vrouwen borstkanker ontdekt in Nederland. En bij ongeveer 750 tot 1.500 vrouwen gaat het dan om borstkanker door een erfelijke aanleg.

Borstkanker komt niet alleen bij vrouwen voor. Ongeveer 200 mannen per jaar krijgen borstkanker. Soms gaat het bij mannen om borstkanker door een erfelijke aanleg.

Wat kunnen ze eraan doen?

De erfelijke aanleg voor borstkanker kan je niet genezen. Wel kunnen ze vrouwen die de erfelijke aanleg voor borstkanker hebben, goed in de gaten houden. Die vrouwen laten regelmatig hun borsten controleren. En sommigen laten voor alle zekerheid hun borsten weghalen. Dan kan de kanker daar niet meer beginnen. Met plastische chirurgie kunnen ze daarna nieuwe borsten maken. 

Is het erfelijk? 

Ja, borstkanker door een erfelijke aanleg is erfelijk. Erfelijk betekent dat het in je familie zit. Dan heeft je moeder of vader het aan jou doorgegeven.

Als de ene ouder borstkanker door een erfelijke aanleg heeft en de andere ouder niet, dan kan die ene ouder het doorgeven. Het lijkt een beetje op het doorgeven van zwart haar. Als de ene ouder zwart haar heeft en de andere ouder blond haar, kan het kind zwart haar hebben. Kijk maar naar dit filmpje.

Persoonlijke verhalen 

Schrijf ons dan jouw verhaal, of maak een tekening. Allebei kan natuurlijk ook.
Zet bij de tekening je leeftijd, en de ziekte waar de tekening over gaat.
Je kan het samen met dit formulier sturen naar:


Erfocentrum
Stationsplein 139
3818 LE Amersfoort

Leesboeken

Er zijn ook leesboeken over ziektes.
Je kunt daarin lezen hoe het is om een aandoening te hebben.
Of hoe het is als je vader of moeder, broer of zus, of vriendje of vriendinnetje dat heeft.

Klik hier voor een overzicht van boeken.
Alle boeken kun je lenen in de bibliotheek.

Of lees het boek 'Twee tieten in een envelop' over Wietske. Haar moeder heeft borstkanker. Geschreven door Wim Daniëls. 

Links voor kinderen

Jeugdpagina VOKK

Voor kinderen en jongeren die te maken hebben (gehad) met kanker.

Spreekbeurt of werkstuk over kanker
Informatie over van de Vereniging “Ouders, kinderen en kanker”.

Ja dokter nee dokter
Wat heb je als kind wel en niet te vertellen bij de dokter? Website van de vereniging Kind en Ziekenhuis.

Kankerspoken
Deze site is voor kinderen, ouders, leerkrachten, hulpverleners en andere belangstellenden en geeft informatie voor en over kinderen die een vader of moeder met kanker hebben.

Drie goede vragen
Ben je nog geen 18 jaar en kom je bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Stel zelf ook 3 goede vragen. Zo kan je samen met je ouder(s) en de dokter beslissen.

Links voor broertjes en zusjes

Kankerspoken
Deze site is voor kinderen, ouders, leerkrachten, hulpverleners en andere belangstellenden en geeft informatie voor en over kinderen die een vader of moeder met kanker hebben.

Links voor ouders

Borstkanker met een erfelijke oorzaak

Algemene informatie van het Erfocentrum

Oncogen.nl
Oncogen behartigt de belangen van mensen met een erfelijke/familiaire aanleg. Onderdeel van Borstkankervereniging Nederland.

Kankerspoken

Deze site is voor kinderen, ouders, leerkrachten, hulpverleners en andere belangstellenden en geeft informatie voor en over kinderen die een vader of moeder met kanker hebben.