Doofheid

DE ZIEKTE
Kenmerken
Hoe vaak komt het voor?
Wat is er aan te doen?
Is het erfelijk?
Persoonlijke verhalen
Leesboeken
Links voor kinderen
Links voor broertjes & zusjes
Links voor ouders
Doofheid
Lotte (11 jaar)
'Weet je wat ik voor mijn verjaardag kreeg? Een trilwekker'

Ik ben Lotte en ik ben 11 jaar. Ik ben doof vanaf m’n geboorte. Ik zit op een speciale school. Mijn beste vriendin is Roos. Zij is niet doof, maar ze heeft andere problemen met de communicatie. Ik weet niet helemaal hoe dat zit, maar ze is erg aardig. Ik heb nog een vriendin: Elsa. Zij kon vroeger wel horen, maar ze werd doof door een ziekte. Mijn vriend Bas is doof, omdat hij te weinig zuurstof kreeg bij de geboorte.

Bij sommige kinderen zitten de problemen met horen in de familie. Bij mij ook. Mijn opa is doof, en mijn vader, een tante en nog twee neven en een nicht. Laatst hadden we een familieweekend. Toen hebben die neven, die nicht en ik, wat gebarentaal geleerd aan familieleden die wel kunnen horen. We hadden de grootste lol. Tijdens dat weekend was er in de buurt toevallig ook een muziek- en dansavond voor doven. Daar zijn mijn neven en nicht heen geweest. Ik niet, ik ben daar nog te jong voor. Maar over een paar jaar mag ik ook mee. Cool hoor! Op zo’n avond komen trouwens ook jongeren die wel kunnen horen.

Mijn opa die doof is, vertelde hoe dat vroeger ging als je doof was. ‘Jullie hebben het beter dan ik’, gebaarde hij. ‘Voor jullie zijn er nu meer dingen om het jullie makkelijker te maken dan in mijn tijd. Alleen al op de televisie is veel verbeterd. Jullie hebben vaak ondertiteling en soms een doventolk.’

Weet je wat ik voor mijn verjaardag kreeg? Een trilwekker! Hij ziet eruit als een gewone wekker, maar er zit een snoertje aan met een schijf. Die schijf leg je onder je kussen en als de wekker afgaat, begint die schijf te trillen. Nu hoeft mijn moeder me tenminste niet meer steeds wakker te maken. Eigenlijk is er één ding dat ik nog graag zou willen. Naar een gewone school! Misschien volgend jaar, want ze zijn er mee bezig. Bij de Cito-toets kreeg ik havo-advies en nu zoeken ze een gewone middelbare school voor me. Duim je ook voor me dat het lukt?

Kinderen die doof zijn:
 

  • kunnen minder goed of niet horen.

Hoe vaak komt doofheid bij kinderen voor?

Van de 1.000 kinderen zijn er 1 tot 2 doof of slechthorend.

Wat kunnen ze eraan doen?

Een gehoorapparaat kan helpen. Sommige kinderen die slecht horen, kunnen met een operatie bij hun oren een klein apparaat krijgen. Dit heet een cochleair implantaat. Ook kun je gebarentaal leren, zodat je kunt communiceren met andere dove mensen. En er zijn hulpmiddelen, zoals trilwekkers.

Is het erfelijk?

Ja, doofheid kan erfelijk zijn. Erfelijk betekent dat het in je familie zit. Maar je kunt ook doof zijn door andere dingen. Bijvoorbeeld door een ziekte. 

Persoonlijke verhalen

Heb jij ook deze aandoening?
Schrijf ons dan jouw verhaal, of maak een tekening. Allebei kan natuurlijk ook.
Zet bij de tekening je leeftijd, en de ziekte waar de tekening over gaat.
Stuur een e-mail naar erfolijn@erfocentrum.nl.

Leesboeken

Er zijn ook leesboeken over ziektes.
Je kunt daarin lezen hoe het is om een aandoening te hebben.
Of hoe het is als je broer of zus, of vriendje of vriendinnetje dat heeft.

Klik hier voor een overzicht van boeken.
Alle boeken kun je lenen in de bibliotheek.

Links voor kinderen

Spreekbeurt over slechthorendheid en doofheid

Kinderplein gehoor en oor en slechthorendheid

Ja dokter nee dokter
Wat heb je als kind wel en niet te vertellen bij de dokter? Website van de vereniging Kind en Ziekenhuis.

Op koers
Het Op Koers programma bestaat uit cursussen voor kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar die een chronische ziekte hebben of die behandeld zijn voor kanker. In de cursus leer je samen beter omgaan met vervelende en lastige gevolgen van je ziekte.

Drie goede vragen
Ben je nog geen 18 jaar en kom je bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Stel zelf ook 3 goede vragen. Zo kan je samen met je ouder(s) en de dokter beslissen.

Links voor broertjes en zusjes

Op koers 
De Op Koers cursus voor brussen is een groepscursus voor kinderen en jongeren van 8 tot 14 jaar, die een broer of zus hebben met een chronische ziekte of kanker. In de cursus leer je beter omgaan met moeilijke situaties die je meemaakt door de zieke van je broer of zus. En je leert er oplossingen voor te vinden.

Links voor ouders

Doofheid slechthorendheid
Algemene informatie van het Erfocentrum

Stichting Hoormij
Stichting voor iedereen met een gehooraandoening. 

FODOK
De Nederlandse Federatie van Ouders van Dove Kinderen (FODOK) is er voor ouders van dove kinderen, of die kinderen nou jong zijn of al ouder, een cochleair implantaat hebben of niet, wel of niet een extra handicap hebben. De FODOK behartigt de belangen van de kinderen en hun ouders, geeft informatie en biedt ouders gelegenheid elkaar te ontmoeten.

Het Ouderkompas
Speciaal voor alle ouders die vanwege de zorg voor hun kind regelmatig in het ziekenhuis komen.