Aangeboren staar

DE ZIEKTE
Kenmerken
Hoe vaak komt het voor?
Wat is er aan te doen?
Is het erfelijk?
Persoonlijke verhalen
Leesboeken
Links voor kinderen
Links voor broertjes & zusjes
Links voor ouders
aangeboren staar
Chang (12 jaar)
'Maar bij staar zie je dus wazig. Net als ik!'

Mijn vriend Jeroen zei laatst dat hij contactlenzen kreeg, omdat hij veel sport. Toen zie ik dat ik ook contactlenzen heb gehad. Toen ik een klein kind was. Daar had hij nog nooit van gehoord. Ik vertelde hem hoe dat zat.

Toen ik geboren was, zagen mijn ouders dat mijn pupillen er wit uit zagen. Normaal zien je pupillen er zwart uit. Je weet wel, je pupil zit in het midden van je oog. Mijn ouders waren bezorgd. Daarom gingen ze kort na mijn geboorte met mij naar de oogarts. De oogarts keek mijn ogen goed na. Hij zei dat ik aangeboren staar heb.

Van staar heb je misschien wel eens gehoord. Het komt vaak bij oude mensen voor. Maar niet zo veel bij kinderen. Misschien had je opa of oma wel staar. Vraag het ze maar eens! Bij staar is de lens in je oog troebel. Je ooglens zorgt er voor dat je scherp kunt zien. Maar bij staar zie je dus wazig. Net als ik! Omdat ik het vanaf mijn geboorte heb, noem je het aangeboren staar.

Snel na het bezoek aan de oogarts ben ik geopereerd aan mijn ogen. Ze haalden de lenzen uit mijn ogen. Soms zetten ze dan een kunstlens terug. Maar omdat ik nog klein was en mijn ogen nog groeiden, heb ik eerst een paar jaar contactlenzen gehad. Dat was in het begin best lastig voor mijn ouders. Ik wreef vaak in mijn ogen. Ook vond ik het niet leuk als ze ze moesten wisselen. Maar na een tijdje wende ik er aan. Mijn ouders merkten toen dat ik wat beter kon zien. Ze hadden mij een opvallende zebraknuffel gegeven. Als ze die knuffel een stukje van mij af legden, dan kroop ik er meteen naar toe.

Als 4-jarige kreeg ik contactlenzen waarmee ik verder weg kon zien. Om dichtbij te zien had ik een bril nodig. Toen ik nog wat ouder was, kreeg ik kunstlenzen. Dat deden ze met een operatie. Nu heb ik die nog steeds. Ook heb ik een bril om dichtbij te zien. Ik kan redelijk goed zien. Gelukkig. Maar het kan ook anders lopen. Dat je slechtziend bent bijvoorbeeld. 

Kinderen met aangeboren staar kunnen het volgende hebben:

 

  • de lens in één of twee ogen is niet doorzichtig, maar troebel
  • de pupil is wit of grijs
  • wiebelende ogen
  • scheelzien


Soms heeft een kind met aangeboren staar nog andere klachten. De kenmerken kunnen dus verschillend zijn. Dit één heeft dit, de ander dat.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 1 op 10.000 kinderen heeft aangeboren staar. Het komt dus maar weinig voor.

Wat is er aan te doen?

Een kind met aangeboren staar krijgt meestal een paar maanden na de geboorte een operatie. Dan halen ze de lens weg uit het oog. Ze zetten dan een kunstlens terug. Als de dokter geen kunstlens terug kan zetten, gaat een kind contactlenzen dragen. Daarna ziet een kind vaak wat beter. Maar soms is het ook na de operatie nog nodig om een bril of contactlenzen te dragen.

Heeft het kind weinig last van staar, dan is er geen operatie nodig.

Is het erfelijk?

Als een baby bij de geboorte staar heeft, dan spreken we van aangeboren staar. Meestal is deze aandoening niet erfelijk, maar soms wel.

Heb jij ook deze aandoening?

Schrijf ons dan jouw verhaal, of maak een tekening. Allebei kan natuurlijk ook.
Zet bij de tekening je leeftijd, en de ziekte waar de tekening over gaat.
Stuur een e-mail naar erfolijn@erfocentrum.nl
 

Leesboeken


Er zijn ook leesboeken over ziektes.
Je kunt daarin lezen hoe het is om een aandoening te hebben.
Of hoe het is als je broer of zus, of vriendje of vriendinnetje dat heeft.

Klik hier voor een overzicht van boeken.
Alle boeken kun je lenen in de bibliotheek.

Links voor kinderen

Ja dokter, nee dokter
Wat heb je als kind wel en niet te vertellen bij de dokter? Website van de vereniging Kind en Ziekenhuis.

Drie goede vragen
Ben je nog geen 18 jaar en kom je bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Stel zelf ook 3 goede vragen. Zo kan je samen met je ouder(s) en de dokter beslissen.

Links voor broertjes en zusjes

Ja dokter, nee dokter
Wat heb je als kind wel en niet te vertellen bij de dokter? Website van de vereniging Kind en Ziekenhuis.

Links voor ouders

Aangeboren staar
Informatie van het Erfocentrum

Oogvereniging

Het Ouderkompas
Speciaal voor alle ouders die vanwege de zorg voor hun kind regelmatig in het ziekenhuis komen.